Coffee and chocolate...(recipe)

 
Niedziela.
W dodatku - wolna - bez pracy...
To czas gdy kawę pijemy
 nie dla podniesienia sennego ciśnienia,
ale dla czystej przyjemności...
 
Czym się różni kawa dla zmysłów
od kawy codziennej ?
 
Formą podania.
 
W poprzednim poście
skarżyłam się na moją malusieńką kuchnię.
Niestety - milimetrów kwadratowych
brakło, by wstawić ekspres do kawy.
 
Kawa więc powstaje tradycyjnie.
 
Ale posiada - nutkę czekoladowej fantazji.


 
Gdy serwuję moim gościom kawę ozdobioną czekoladą,
zawsze usłyszę apetyczne szepty z ich ust...
 
A stworzenie takiej kawy zajmuje sekundę
i ograniczone jest jedynie wyobraźnią...
 
 

 W lodówce trzymam słoiczek ze startą, gorzką czekoladą
i maleńką łyżeczką
 

 
Gdy już mam ubite zimne mleko
(z dodatkiem odrobiny cukru)
wlewam mleczną pianę do kawy
i szybko zabieram się za ozdabianie.
Przykładam do piany dowolną foremkę i...
wsypuję do środka wiórki czekoladowe...
 
 
Czekolada może przyjmować kształty serc, kwiatów
pierwszych liter imion osób dla których jest serwowana...
zależy jakie mamy foremki...:)
 
Taką kawę lubię najbardziej...
 
A Wy - próbowaliście...?
 
iszart
 


Komentarze

  1. Ja taka uwielbiam! Uczta dla zmyslow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalnie o 23:05 kawy mi się zachciało! I tartą gorzką też mam w lodówce!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się jej zachciało...pomimo późnej pory normalnie bym wypiła. Narobiłaś mi apetytu i ochoty żeby tak właśnie, jutro ją sobie podać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No ładnie...ja juz w łóżku, materac podgrzany,pierzynka cieplutka....a ty mi tu na salony z taka kawą wjezdzasz.I co ja bidna mam teraz począć... kawy się zachcialo,a pozostało ze slinotokiem rana czekać :-))
    Pozdrawiam i kolorowych :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, lubię takie proste, ale fantazyjne rozwiązania:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. czysta przyjemność...
    ja gościom gotuję kawę pięciu przemian z mnóstwem aromatycznych przypraw. zawsze jest mega zaskoczenie, bo nikt tak kawy nie podaje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam celebrowanie chwil a kawa pięknie podana to podwójna przyjemność

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie pije kawę roboczą czyli w wielkim kubku na przebudzenie w pracy ale po południu może jednak na taką Twoja wersje się skuszę. ..

    OdpowiedzUsuń
  9. Piję kilka kaw dziennie ;-) zamiast herbaty ... uwielbiam kawę z mlekiem, czasmi dosypuję cynamon, lub taką specjalną aromatyczną mieszankę, czasami dolewam syropu waniliowego lub karmelowego ;-)
    Piękne zdjęcia u Ciebie a kawka napweno wyśmienita !
    Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę koniecznie zaskoczyc czyms takim moich gosci,pozdrowienia:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwykle u Ciebie-niby prosto, ale bardzo pięknie i efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie i u mnie nie ma ekspresu ale ja kawę rzadko piję...no ale goście piją więc dziekuję za Twój sposób podania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super świetna sprawa ekspresu tez brak tak więc trzeba sobie jakoś Radzić pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł! Idę ścierać czekoladę:) Pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmm:) wygląda smakowicie:) ..lubię jak jedzonko podane jest w wyjątkowy sposób, napoje również:) ..bo wówczas jak gdyby nabiera innego wymiaru smaku:)
    Serdecznie pozdrawiam i ...na codzień takiego smakowania wyjątkowego, okraszonego wizualnie życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak! Uwielbiam taką kawę. Masz rację w niedzielę, gdy jest dużo czasu, smakuje najlepiej :) Ubijasz zimne mleko? Ja je zawsze podgrzewam, nie wiedziałam, że można na zimno!

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę przygotować sobie również taki słoiczek z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja dopiero taka zrobię, niedawno kupiłam sobie "trzepaczkę" i tylko czekam na kogoś kto pije kawę bo my akurat nie mamy w zwyczaju. Zastanawiałam się czy posypać mleko cynamonem czy kako ale o czekoladzie nie pomyśłam.

    buźka *

    OdpowiedzUsuń
  19. Posypuje czasami kawkę cynamonem albo brązowym cukrem ale czekoladą nigdy. Dziękuje Ci kochana za podpowiedz. Wypróbuje z czekoladą !, pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  20. ojoj jakie pyszności :-). Pozdrawiam i życzę samej pomyślności w Nowym roku.

    OdpowiedzUsuń
  21. Mogę się wprosic na kawusie jutro? Hihi ja nigdy czasu nie mam, uczta dla zmysłów to mleko :-P

    OdpowiedzUsuń
  22. Fantastyczny, prosty sposób na przyozdobienie kawy. Ja mleko przed ubiciem podgrzewam z cukrem waniliowym. Zauważyłam, że piana powstaje wtedy szybciej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

DZIĘKUJĘ, że pozostawiasz ślad w postaci komentarza...iszart

Zobacz także...