ZUPA POMIDOROWA Z PARMEZANEM



Kochani - dziś opowiem Wam o naszej ulubionej zupie pomidorowej.
Latem i jesienią pomidory mamy swoje. I wtedy zupy wychodzą najlepsze.
Ale nawet zimą nie potrafię sobie odmówić tego smaku.
Wspieram się wtedy sosem Barilla Basilica.
Kupuję go chyba w Lidl. I używam do wielu potraw. Między innymi do domowej pizzy, spaghetti czy jako dodatek do pomidorowych sosów.
Czytałam etykietę tego sosu i nie znajduję w nim żadnych dziwnych dodatków, konserwantów i barwników. I faktycznie sos ten nie ma nic wspólnego z przecierami pomidorowymi, które dawniej używałam przy gotowaniu pomidorowej zupy. Ma wyjątkowy smak.
Postanowiłam się z Wami podzielić moim przepisem. Wymyśliłam go sama, choć zapewne już gdzieś ktoś taki przepis też sobie wyczarował.
Ja tworzę wyjątkową zupę krem pomidorową z parmezanem.
Polecam Wam.
My ją po prostu uwielbiamy.

Ważne jest też to, że do tworzenia zup używam stworzonego samodzielnie bulionu warzywnego /zamiast kostek rosołowych naszpikowanych glutaminianem sodu/.
Być może znacie przepis na stworzenie takiego bulionu.
Jeśli nie - to napiszcie w komentarzu,
Zrobię o tym osobny wpis.

Jestem miłośnikiem sprzętu thermomix. I co dzień gotuję w nim lub przygotowuję produkty do kolejnych dań. Ale dziś zaprezentowany przepis opisałam tak, aby mogły wykonać go osoby nie posiadające tego sprzętu. Potrzebny będzie natomiast blender oraz tarka do warzyw.
Zapraszam na przepis.
















ZUPA POMIDOROWA KREM Z PARMEZANEM

Składniki:
  * ząbki czosnku 1-2 szt
  * cebula pokrojona 50g
  * oliwa 30g
  * pomidory 600g
  * sos pomidorowy Basilica 200g
  * woda 500g
  * łyżeczka płaska cukru
  * sól
  * łyżeczka kopiata bulionu warzywnego
  * parmezan starty 20g
  * pietruszka obrana 20g
  * seler obrany 20g
  * pieprz do smaku
  * oregano suszone łyżeczka
  * pietruszka liście z gałązki
  * bazylia liście świeże 5 szt
  * jogurt typu greckiego 100g

Wykonanie:
  Czosnek i cebulę siekamy drobno i dusimy kilka minut na oliwie lub maśle.
  Pokrojone pomidory, pietruszkę i seler - ścieramy ze sobą drobno /malakser, tarka/ i zalewamy wodą. Dodajemy cebulę i czosnek zeszklone. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, oregano, cukrem i bulionem warzywnym /zastępuje on kostkę rosołową/. Dodajemy sos Basilica. Zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu 20min, mieszając często. Gdy zbyt gęste - dolewamy odrobinę wody.
  Gdy masa będzie ugotowana dodajemy jogurt grecki, bazylię i liście pietruszki. Gotujemy jeszcze około 3 minut. Po ugotowaniu zupę ścieramy na gładką konsystencję blenderem.
Serwujemy w miseczkach z grubym makaronem. Posypujemy parmezanem i dodajemy dwa skrojone pomidorki koktajlowe i listki bazylii.

Smacznego!
iszart









Komentarze

  1. ... mniam, pomidorowa dawno nie gościła na moim stole ... wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Temperatura na zewnątrz chłodna to jak dla mnie taka gorąca zupa na obiad jak znalazł ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie! Muszę wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wielkim wrażeniem Twojego stylu i zdjęć, które wykonujesz. Strasznie mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja bym chętnie zgłębiła przepis na ten bulion warzywny :) Zdaje się być dobrą podstawą do wielu zup. Jeśli to nie kłopot i podtrzymujesz obietnicę, chętnie o nim poczytam w Twoim wpisie :) Zupa wygląda smakowicie i - co ważne - jest bez mięsa :) Czekam zatem na przepis na bulion. Uściski i pozdrowienia, MM

    OdpowiedzUsuń
  6. Pogoda się trochę zepsuła i aż by się zjadło takie rozgrzewające cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zupę pomidorową, muszę koniecznie przetestować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcia niczym wyjęte z książki kucharskiej!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis! Już wiem co zrobię dzisiaj na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam wielką ochotę wypróbować przepis. Może uda mi się w najbliższym czasie, jak tylko skończę egzaminy.
    Niesamowicie wiele pasji wkładasz w tego bloga. Zdjęcia okraszające każdy z przepisów są po prostu cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm... wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie to włoskie trochę, ale może tak mówię przez te zioła. Tak czy siak, wygląda smakowicie, a i zdecydowanie się zgadzam - tylko bulion warzywny, a nie jakieś tam kostki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupa wydaje się być naprawdę prosta. Dlatego też spróbuję zrobić ją jeszcze dziś.

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniecznie muszę spróbować *.*

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie - uwielbiam parmezan!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

DZIĘKUJĘ, że pozostawiasz ślad w postaci komentarza...iszart

Zobacz także...