ZUPA POMIDOROWA Z PARMEZANEM
Kochani - dziś opowiem Wam o naszej ulubionej zupie pomidorowej.
Latem i jesienią pomidory mamy swoje. I wtedy zupy wychodzą najlepsze.
Ale nawet zimą nie potrafię sobie odmówić tego smaku.
Wspieram się wtedy sosem Barilla Basilica.
Kupuję go chyba w Lidl. I używam do wielu potraw. Między innymi do domowej pizzy, spaghetti czy jako dodatek do pomidorowych sosów.
Czytałam etykietę tego sosu i nie znajduję w nim żadnych dziwnych dodatków, konserwantów i barwników. I faktycznie sos ten nie ma nic wspólnego z przecierami pomidorowymi, które dawniej używałam przy gotowaniu pomidorowej zupy. Ma wyjątkowy smak.
Postanowiłam się z Wami podzielić moim przepisem. Wymyśliłam go sama, choć zapewne już gdzieś ktoś taki przepis też sobie wyczarował.
Ja tworzę wyjątkową zupę krem pomidorową z parmezanem.
Polecam Wam.
My ją po prostu uwielbiamy.
Ważne jest też to, że do tworzenia zup używam stworzonego samodzielnie bulionu warzywnego /zamiast kostek rosołowych naszpikowanych glutaminianem sodu/.
Być może znacie przepis na stworzenie takiego bulionu.
Jeśli nie - to napiszcie w komentarzu,
Zrobię o tym osobny wpis.
Jestem miłośnikiem sprzętu thermomix. I co dzień gotuję w nim lub przygotowuję produkty do kolejnych dań. Ale dziś zaprezentowany przepis opisałam tak, aby mogły wykonać go osoby nie posiadające tego sprzętu. Potrzebny będzie natomiast blender oraz tarka do warzyw.
Zapraszam na przepis.
ZUPA POMIDOROWA KREM Z PARMEZANEM
Składniki:
* ząbki czosnku 1-2 szt
* cebula pokrojona 50g
* oliwa 30g
* pomidory 600g
* sos pomidorowy Basilica 200g
* woda 500g
* łyżeczka płaska cukru
* sól
* łyżeczka kopiata bulionu warzywnego
* parmezan starty 20g
* pietruszka obrana 20g
* seler obrany 20g
* pieprz do smaku
* oregano suszone łyżeczka
* pietruszka liście z gałązki
* bazylia liście świeże 5 szt
* jogurt typu greckiego 100gWykonanie:
Czosnek i cebulę siekamy drobno i dusimy kilka minut na oliwie lub maśle.
Pokrojone pomidory, pietruszkę i seler - ścieramy ze sobą drobno /malakser, tarka/ i zalewamy wodą. Dodajemy cebulę i czosnek zeszklone. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, oregano, cukrem i bulionem warzywnym /zastępuje on kostkę rosołową/. Dodajemy sos Basilica. Zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu 20min, mieszając często. Gdy zbyt gęste - dolewamy odrobinę wody.
Gdy masa będzie ugotowana dodajemy jogurt grecki, bazylię i liście pietruszki. Gotujemy jeszcze około 3 minut. Po ugotowaniu zupę ścieramy na gładką konsystencję blenderem.
Serwujemy w miseczkach z grubym makaronem. Posypujemy parmezanem i dodajemy dwa skrojone pomidorki koktajlowe i listki bazylii.
iszart
... mniam, pomidorowa dawno nie gościła na moim stole ... wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńTemperatura na zewnątrz chłodna to jak dla mnie taka gorąca zupa na obiad jak znalazł ^^
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Muszę wypróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńJestem pod wielkim wrażeniem Twojego stylu i zdjęć, które wykonujesz. Strasznie mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńA ja bym chętnie zgłębiła przepis na ten bulion warzywny :) Zdaje się być dobrą podstawą do wielu zup. Jeśli to nie kłopot i podtrzymujesz obietnicę, chętnie o nim poczytam w Twoim wpisie :) Zupa wygląda smakowicie i - co ważne - jest bez mięsa :) Czekam zatem na przepis na bulion. Uściski i pozdrowienia, MM
OdpowiedzUsuńPogoda się trochę zepsuła i aż by się zjadło takie rozgrzewające cudo :)
OdpowiedzUsuńxd
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę pomidorową, muszę koniecznie przetestować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńZdjęcia niczym wyjęte z książki kucharskiej!
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Już wiem co zrobię dzisiaj na obiad!
OdpowiedzUsuńMam wielką ochotę wypróbować przepis. Może uda mi się w najbliższym czasie, jak tylko skończę egzaminy.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wiele pasji wkładasz w tego bloga. Zdjęcia okraszające każdy z przepisów są po prostu cudowne!
mmm... wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńTakie to włoskie trochę, ale może tak mówię przez te zioła. Tak czy siak, wygląda smakowicie, a i zdecydowanie się zgadzam - tylko bulion warzywny, a nie jakieś tam kostki.
OdpowiedzUsuńZupa wydaje się być naprawdę prosta. Dlatego też spróbuję zrobić ją jeszcze dziś.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować *.*
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie - uwielbiam parmezan!
OdpowiedzUsuńNiby taka zwykła zupa a może zyskać 2 życie :p
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego nie jadłem jeszcze. Myśle, że warto spróbować.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, sam bym chyba na niego nie wpadł pomimo to, iż zawsze kieruję się zasadą "Im więcej sera, tym lepiej". Teraz, aż mnie zaczyna korcić, aby dodawać parmezan do wszystkich zup. Ciekawe, jakie będą tego efekty :P
OdpowiedzUsuńPomyślec ze mam 30 lat a jeszcze nie jadłem parmezanu lol jak dzieci podrosna trzeba zabrac sie za gotowanie!
OdpowiedzUsuńrewelacja ten blog :) że też wcześniej go nie znałem :)
OdpowiedzUsuńJak się robi takie blogi?
OdpowiedzUsuńMi jakoś parmezan nie smakuje, ale przepis naprawdę ciekawy.
OdpowiedzUsuńsuper taka zupa pomidorowa a dla zabicia czasu lapcie ciekawa stronke tutaj http://strefa.biz/
OdpowiedzUsuńPodobną zupę jadłam na swoim wieczorze panieńsko-kawalerskim (udaliśmy się na niego razem z przyszłym mężem) - potem był jeszcze masaż erotyczny dla par. Polecam takie zestawienie.
OdpowiedzUsuńWow wygląda po prostu świetnie. Jutro zabieram się za odtworzenie tego dzieła :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę pomidorową, Twojego przepisu jeszcze nie próbowałem, ale z doświadczenia podpowiem, że jako zakąskę fajnie jest podać grzanki z oliwą ;) To doskonale pobudza apetyt gości czekających na obiad;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Janek - skup aut Śląsk
https://sasa-r.eu/praca-gastronomia-niemcy/
OdpowiedzUsuńWygląda to wyśmienicie - będziemy musieli wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSuper blog. Bardzo ciekawe artykuły.
OdpowiedzUsuńInteresujący blog. Zawiera ciekawe informacje.
OdpowiedzUsuńZawsze tak nie będzie.
OdpowiedzUsuńBlog jest po prostu genialny. Mam nadzieje, że dodasz niebawem jakiś ciekawy wpis, który zainteresuje mnie.
OdpowiedzUsuńpięknie podana zupa
OdpowiedzUsuńCzekam na kolejny wpis tak samo interesujący jak ten.
OdpowiedzUsuńNo i zrobiłem się głodny :D
OdpowiedzUsuńzapowiada się smakowicie
OdpowiedzUsuńPyszna zupa, w sam raz na zimowe dni.
OdpowiedzUsuńopiekunka Niemcy w polskiej rodzinie
Wygląda PYSZNIE! :)
OdpowiedzUsuńZupa pomidorowa to jedno z moich ulubionych dań. Na pewno wypróbuję ją również w powyższej wersji.
OdpowiedzUsuńhttps://ux.marszalkowski.org/wywiady-poglebione/
rewelacyjny przepis! zupa pychooota
OdpowiedzUsuńPołączenie parmezanu z pomidorami zawsze się sprawdza. Uwielbiam dodawać go do zupy lub sosu bolońskiego.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, niemalże czuję jej zapach :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza zupa pomidorowa jaką miałam okazje jeść, dzięki za przepis byłą pyszna.
OdpowiedzUsuńZupa wyszła przepysznie. Wszyscy domownicy byli zachwyceni.
OdpowiedzUsuńhttps://zyjswiadomie.life/atak-paniki-co-zrobic-kiedy-dopadnie-cie-lek/
Parmezan pasuje do zupy, oj pasuje :D
OdpowiedzUsuńCiekawy smak ale chyba jednak wole standardowy smak zupy pomidorowej bez śmietany i z dodatkiem kropelki tabasco :3 https://www.wyslijkwiaty.com
OdpowiedzUsuńZupa pomidorowa, samo zdrowie jak rzekła moja babcia. Znakomicie przyprawiona, z dobrymi przecierami smakuje jak życie!
OdpowiedzUsuńRobię tak samo pomidorową, dla mnie najlepszy przepis.
OdpowiedzUsuńZupa pomidorowa jest najlepszą zupą na świecie. Nie rozumiem ludzi, którzy nią gardzą.
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia i świetny przepis. Liczę na więcej przepisów zup. Może warto dodać jeszcze kaloryczność potraw? Myślę, że zachęciłoby to więcej osób do przeglądania bloga.
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdjęcia, dopełniają moc i dopełniają profesjonalizm postu. Co do przepisu, pomidorowa jest moją ulubioną potrawa. Z pewnością skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia, gratulacje!
OdpowiedzUsuńnajlepsza zupa
OdpowiedzUsuńDzisiejszy obiad to perfekcyjnie ugotowana zupa pomidorowa - prosta, ale zawsze pyszna!
OdpowiedzUsuńWyszło bardzo smacznie. Szczególny szacunek za zdjęcia, ich styl jest bardzo dobry.
OdpowiedzUsuń